Tekst 18
Categorie: Boek > Argo
Prometheus heeft de wetten van het offer opgesteld. Want eens heeft Zeus de mensen opgedragen om de goden te eren met offers. De mensen deden het zo, maar de mensen hadden snel honger, omdat de goden geen vlees voor hun had overgelaten. Dus heeft Prometheus omdat hij een vriend van de mensen was, de goden bedrogen met een list. Hij maakte namelijk een offer klaar voor de goden op deze manier: nadat hij de offerdieren had gedood pakte hij het goede vlees en verdeelde hij het over twee leren zakken, in de ene zak deed hij de botten en de ingewanden en wikkelde het in vlees, en in de andere zak stopte hij het vlees en verborg het met een laagje ingewanden.

Toen toonde hij de zakken aan de leider van de goden en verzocht hem om de zakken te verdelen over de mensen en de goden. Zeus wist niet van de list en deelde de zak met ingewanden toe aan de goden. Bij de maaltijd ontdekte hij het bedrog en werd razend boos. Onmiddellijk besloot hij de mensen te vernietigen, hij nam het vuur van hen af en verstopte het op de Olympos. Prometheus wenste de mensen te helpen, hij ging daarheen, stal het vuur, en bracht het naar de mensen.

De straf was vreselijk, Zeus Liet Prometheus aan een rots vastbinden, daar kwam iedere dag een adelaar om Prometheus’ lever uit te pikken.

Maar sindsdien eten de mensen tijdens de offermaaltijd de stukken vlees en de ingewanden offeren ze aan de goden.