Latijn en Grieks.com
Latijn en Grieks.com
Latijn en Grieks.com

SPQR

Tekst 36: bellum Gallicum

In het leger van Caesar strijden de twee dapperste soldaten, Vorenus en Pullo, voortdurend onderling om de hoogste plaats. Elk van beiden probeerde aan een hogere stap van eer dan zijn rivaal te komen. Echter overtrof Pullo Vorenus niet, en Vorenus overtrof Pullo ook niet. De mannen waren gelijk. Eens brachten de troepen van de Galliers het legerkamp van de Romeinen in het nauw. Pullo, die het lawaai van de hoorns hoorde, ging snel met Vorenus naar de ommuring van het legerkamp. Zodra hij de opschudding dichtbij het legerkamp zag, schreeuwde hij: ' Waarom aarzel je, Vorenus? Je wordt toch zeker niet tegengehouden door vrees? Toon je dapperheid! De dag van vandaag bepaalt onze wedstrijd!' Meteen ging Pullo zelf voort uit het legerkamp. Hij haaste zich naar het deel van het gevecht, waar de slaglinie van de vijanden de Romeinen het meeste in het nauw bracht. Ook Vorenus verliet het legerkamp. Pullo wierp zijn speer al, waardoor een uit de menigte vijanden werd doorboord. Meteen deden de overige Galliers samen een aanval op Pullo. Zijn schild werd doorboord en een werpspies bleef in zijn
draagriem steken. Zo werd Pullo verhinderd, terwijl hij met zijn rechterhand zijn zwaard uit zijn schede probeerde te trekken. Spoedig was hij door vijanden omsingeld.

Vorenus bood hulp aan hem. Hij viel de vijanden van achteren aan. Toen wendde de gehele menigte Galliers zich van Pullo naar Vorenus. Vorenus vocht man tegen man met zijn zwaard. Hij doodde er een, hij drong de anderen een beetje terug, maar terwijl hij achterna zat, viel hij in een greppel. Nu werd Vorenus omsingeld. Op zijn beurt hielp Pullo hem. Tenslotte trokken de mannen zich met de hoogste lof, omdat zij de meeste Galliers hadden gedood, ongedeerd terug in het legerkamp. Zo werden Vorenus en Pullos gelijkwaardig geprezen, omdat elk van beiden zeer dapper had gevochten en elk van beiden bovendien zijn rivaal uit een groot gevaar gered had. Welke van beiden is beter? Die zaak kan nog niet worden beslist!

Statistieken

Vertalingen op de site: 6.504

Nieuw afgelopen maand: 14

Gewijzigd afgelopen maand: 34