Latijn en Grieks.com
Latijn en Grieks.com
Latijn en Grieks.com

SPQR

Tekst 40: Veni, vidi, vici

VENI VIDI VICI 40

De koning van Egypte had een dochter en een zoon. Elke van beide verlangde na de dood van de vader het koningschap. Zijn dochter Cleopatra had de hoop op het koningschap voor zichzelf. Maar haar broer wilde in zijn eentje regeren. Die beval Cleopatra die ingesloten was streng te bewaken in haar huis. Ondertussen is die Caesar in Egypte aangekomen. Cleopatra probeerde de hulp van Caesar te krijgen want ze begreep zelf dat zij zonder de hulp van Caesar machteloos is. Dus zij liet een slaaf komen met de naam Apollodorus. Zij zei tegen hem: “Het is duidelijk dat die grote leider makkelijk overwonnen wordt door de charme van een vrouw. Zeker zal hij mij niet kunnen weerstaan, de mooiste vrouw van 20 jaar. Jij zal een grote beloning ontvangen als jij mij zal hebben geholpen.

De volgende dag gaat Apollodorus naar Cleopatra, terwijl hij gewassen lakens en beddengoed in een zak draagt. Hij zei tegen Cleopatra jij zal kunnen vluchten, nadat jij verborgen bent in deze beddengoed zak. Want ik heb net op bevel van jou broer deze gewassen lakens gebracht. Terwijl ik hetzelfde doe wat ik dagelijks doe. Het zal gemakkelijk zijn jou naar buiten te brengen uit deze slaapkamer, als het ware als vuile was in een beddengoedzak. Cleopatra antwoordde lachend dat hij deze list het beste heeft gevonden. Apollodorus zei tegen de bewakers terwijl hij Cleopatra in de beddengoedzak draagt: “Gegroet, vrienden, open deze deur voor mij. Deze last is nogal zwaar. Zo bevrijdde Apollodorus Cleopatra.

Appollodorus bracht haar naar de slaapkamer van Caesar, terwijl ze in dezelfde beddengoed zak lag. Want hij wist dat Cesar daar alleen zou zijn, zonder slaven, zonder bewakers en zonder soldaten. Apollodorus heeft gedaan alsof hij de lakens aan hem bracht, vervolgens heeft hij Caesar verbaasd terwijl hij de beddengoed zak opendeed, uit de zak stond een vrouw op met een mooi gezicht en met een zeer scherpe geest en met een zeer mooi uiterlijk, kwam zag en overwon Cleopatra. Nadat hij door de liefde ontvlamd was heeft hij haar een beetje later tot koningin gemaakt.

Statistieken

Vertalingen op de site: 6.510

Nieuw afgelopen maand: 14

Gewijzigd afgelopen maand: 34