Latijn en Grieks.com
Latijn en Grieks.com
Latijn en Grieks.com

Fabulae

Hoofdstuk 10, oefening 91, Proserpina wordt ontvoerd

Ceres, de zuster van Jupiter heeft een zeer schone dochter, Proserpina. Pluto, de broer van Jupiter, woont al zeer lange tijd zonder echtgenote in de zeer duistere Tartarus.
Op een keer wandelt hij in de zomer over het eiland Sicilië en komt hij bij een zeer diep meer. Donkere bossen omringen het meer. Op de lager gelegen bodem bloeien de schitterendste bloemen. Pluto ziet Proserpina, terwijl het meisje dichtbij het meer bloemen verzamelt. Hij ziet, bemint, ontvoert. Luidkeels roept het meisje haar moeder. De bloemen vallen uit haar tengere handen op de grond. Uit alle macht probeert het meisje de ontvoerder af te weren, maar zij wordt overwonnen door de al te grote krachten van de zeer sterke god. De god plaatst het diepbedroefde meisje op zijn wagen en opent met zijn speer de grond. In een pijlsnelle vaart slepen de pikzwarte paarden de wagen met de zeer hardvochtige god en de zeer lieftallige godin de Tartarus in.
Moeder Ceres verlangt naar haar dochter. Te land zoekt ze Proserpina, en ter zee; van zonsondergang tot zonsopgang is de godin op zoek. Terwijl zij met zeer grote smart treurt, begint op aarde de herfst. De grond geeft geen graan meer; alle bloemen zijn dood.
Tenslotte vertelt Arethusa, een bronnimf, Ceres over de ontvoering van Proserpina: “Jouw dochter woont in de Tartarus, maar zij is de koningin van de duistere wereld en echtgenote van de koning.” Ceres rent naar Jupiter. Zij roept de hulp van Jupiter in: “Beveel Pluto mijn dochter terug te geven.” Jupiter antwoordt: “Wees blij, zuster, dat jij een zeer grote god als schoonzoon hebt. Want ik ben niet groter dan mijn broer, en mijn broer is niet kleiner dan ik. Het is geen ontvoering, maar liefde. Toch beveel ik mijn broer Proserpina terug te geven.”
Jupiter verdeelt het jaar. Gedurende zes maanden woont Proserpina in de bovenwereld met haar zeer dierbare moeder, en gedurende zes maanden met haar gitzwarte echtgenoot in de duistere Tartarus. Met haar moeder brengt ze de lente en zomer door, met haar echtgenoot de herfst en winter.
Ceres ontvangt een niet kleiner deel dan Pluto. Zo maakt Jupiter drie goden zeer tevreden.

Statistieken

Vertalingen op de site: 6.633

Nieuw afgelopen maand: 2

Gewijzigd afgelopen maand: 6