Latijn en Grieks.com
Latijn en Grieks.com
Latijn en Grieks.com

Fabulae

Hoofdstuk 7, oefening 74: Minerva, de dochter van Jupiter

Op een keer heeft Jupiter hoofdpijn.
De goden kunnen de pijn van Jupiter niet verhelpen. Dus beveelt Jupiter Vulcanus zijn gereedschap te pakken. Met het scherp van zijn bijl opent Vulcanus het voorhoofd van Jupiter. Uit zijn voorhoofd komt een helm te voorschijn; onder de helm bevindt zich een gezicht; onder het gezicht bevinden zich de ledematen van een nieuwe godin. Uit het voorhoofd van Jupiter komt een meisje: Minerva. Nu heeft Jupiter een dochter. Jupiter bemint haar meer dan de overige kinderen, omdat zij geboren is zonder moeder. Minerva groeit op en wordt de godin van de strijd, want zij is geboren met een wapenrusting en heeft het uiterlijk van een soldaat.
Op veel afbeeldingen van Minerva zien jullie de wapenrusting van de godin. Maar Minerva is ook de godin van de kunsten. Zij leert vrouwen te weven, mannen redevoeringen te houden, te bouwen en te schilderen. Met hechte trouw bekommert zij zich om de staat van Athene; zij weert rampspoed van de stad, verdedigt haar grondgebied. In een wedstrijd overwint Minerva Neptunus. Neptunus creƫert immers voor de Atheners het paard (en het nut van het paard is groot!), maar Minerva geeft haar vrienden de olijfboom. De Atheners geven Minerva de prijs, want het nut van de olijfboom is groter.
In de citadel van Athene bevindt zich de schone tempel van Minerva. Dichtbij het gebouw staat een hoog beeld van de godin. De punt van haar speer is van goud; de zeelieden zien deze van ver, want ze schittert in het licht van de zon.

Statistieken

Vertalingen op de site: 6.633

Nieuw afgelopen maand: 2

Gewijzigd afgelopen maand: 6