Latijn en Grieks.com
Latijn en Grieks.com
Latijn en Grieks.com

Horatius

Oden II, 14 (versie 2)

Helaas, Postumus, helaas, glijden de jaren vluchtig voorbij. Vroomheid zal geen uitstel van rimpels, naderende ouderdom en de ontembare dood geven.
Zelfs niet, mijn beste vriend, als je iedere dag met driehonderd stieren zou proberen de onvermurwbare Pluto gunstig te stemmen. Pluto, die Geryon met zijn drie lijven en Tityos bedwingt met triestige wateren,
dat natuurlijk door wij allen, die ons voeden met het geschenk van de aarde, moet overgestoken worden, hetzij wij een koning of arme pachtboer (zullen) zijn.
Tevergeefs zullen we ons veraf houden van bloedige oorlogen en van de uiteenspattende golven van de ruwe Adriatische Zee en tevergeefs zullen we de herfsten van de sirocco, die schadelijk is voor het lichaam, vrezen.
De zwarte Cocytos, kronkelend met een lome stroming moet bezocht worden, evenals het beruchte geslacht van Danaos en Aelos’ zoon, Sisyphus, veroordeeld tot een eindeloos werk.
De aarde, je familie en je geliefde vrouw zal je moeten achterlaten, geen enkel van je bomen die je koestert, zal jij, die maar meester bent van korte duur, volgen, behalve de gehate cipressen.
Je erfgenaam, die het meer verdient dan jij, zal de Caecubische wijn, met honderd sleutels bewaard, opgebruiken en hij zal de stenen vloer nat maken met vorstelijke wijn, voortreffelijker dan de wijn die geschonken wordt bij de maaltijden van de pontifex

Statistieken

Vertalingen op de site: 7.098

Nieuw afgelopen maand: 8

Gewijzigd afgelopen maand: 17