Latijn en Grieks.com
Latijn en Grieks.com
Latijn en Grieks.com

Lingua Latina > Boek 2

Tekstblok 18

Tekstblok 18
Met harde woorden handelden de tribunen met de senatoren. 1 van hen G. T. A. zei: er is snelle hulp nodig want aan de ruzie van de senatoren en het volk zullen we geen einde maken behalve door geschreven wetten. Wat als het volk woedend door onrechtvaardige wrede vonnissen opnieuw de stad zal verlaten? Wat als het niet meer de woorden van een man zal geloven? Ik bedoel de bekende Menenius Agrippa die de mensen met een fabel tot andere gedachten bracht.
Binnenkort zullen de snelle ridders van onze vijanden komen en ze zullen de stad plunderen, die door een groot deel van het volk is verlaten. Reeds schreeuwen de leiders van onze vijanden bij alle volken van Etrurië dat ook grote rijken sterfelijk zijn. Zij zien namelijk dat 2 enorme gevaren ons bedreigen, oproer en onenigheid die al veel grote steden hebben vernietigd. Wees dus op uw hoede senatoren! Geef het volk geschreven wetten, die voor alle burgers nuttig zullen zijn.
De Senatoren, die geraakt waren door zijn woorden, zorgden voor algemeen welzijn en hebben (geschreven) wetten toegestaan.
Nadat hij tussen de senatoren en tribunen over wetten een overeenkomst had gesloten, zijn er direct naar Griekenland 3 afgevaardigden gestuurd. Daar hebben die beroemde van Solon en de rechtsregels van anderen steden overgeschreven. 4 of 5 maanden later kwamen ze met de Griekse wetten terug. Wijze mannen hebben die 10 wetten gecorrigeerd, en nadat het werk voltooid was hebben ze onder enorme belangstelling van de mensen 10 tafels op het forum tentoongesteld.
In het volgende jaar zijn aan die 10 wetten 2 nieuwe toegevoegd. Daarom waren de Romeinen het gewend die wetten de 12 tafelen te noemen, die waren als het ware de basis van alle publieke en privaat rechten.

Statistieken

Vertalingen op de site: 6.535

Nieuw afgelopen maand: 26

Gewijzigd afgelopen maand: 47