Latijn en Grieks.com
Latijn en Grieks.com
Latijn en Grieks.com

Minerva > Boek 1

Tekst 10A

Paris oordeelt,

De mensen zeggen dat Jupiter, toen Thetis met Peleus trouwde, alle goden bij elkaar heeft geroepen voor een festmaal. Jupiter heeft Eris als enige niet uitgenodigd. Toen Eris toch was gekomen, gooide zij een appel vanaf de deur naar het midden. Zij zei dat dit een cadeau was voor de mooiste koningin.

Juno, Venus en Minerva beweerden dat de appel voor hen was. Toen er een grote onenigheid onstaan was tussen de godinnen, vroeg Mercurius Paris om te beoordelen wie de mooiste was.

De godinnen beloofden Paris een goddelijk gechenk, als hij de appel aan hen zou geven. Juno, de echtgenote van Jupiter, wou hem erg rijk maken. Ook wenste zij het beste en grootste rijk aan hem. Minerva wil hem, het sterkste leven van de sterfelingen geven. Maar Venus belooft Helena, dochter van Tyndareus en vrouw van MenelaĆ¼s, de mooiste van alle vrouwen, ten huwelijk aan hem te schenken.

Paris oordeelt dat Venus de mooiste is en geeft de appel aan haar. Wegens haar waren Juno en Minerva vijandig aan iedere Trojaan.