Latijn en Grieks.com
Latijn en Grieks.com
Latijn en Grieks.com

Redde Rationem

Hoofdstuk 57, vertaling: De arme schoenmaker

Onder de huisvogels waren duiven en mussen het populairst; maar ook vogels die de menselijke stem kunnen nadoen, zoals papegaaien en raven, stonden natuurlijk in groot aanzien. Zeer bekend is het verhaal van de raaf die Caesar begroette:
(Het verhaal namelijk dat) in het zevenhonderddrieëntwintigste jaar vanaf de stichting van de Stad een zekere man onder de burgers, die Caesar Octavianus begroetten toen die na z'n overwinning bij Actium in Rome terugkeerde, aan is komen rennen met een raaf, die hij de woorden "Gegroet Caesar overwinnaar" had aangeleerd. (Dat) Caesar, omdat hij erg verwonderd was, die vogel gekocht heeft voor een hoge prijs. (Dat) niet zo veel later een andere raaf aan Caesar aangeboden werd die diezelfde woorden zei, en dat Caesar ook deze gekocht heeft.
(Dat) zodra deze dingen bekend waren geworden, een arme schoenmaker zich onmiddellijk een raaf heeft aangeschaft, om ook zelf diezelfde prijs te krijgen. (Dat) die verrekte raaf echter (die zich bij het nadoen van de menselijke stem nogal sloom toonde) die woorden niet wilde leren; (dat) daarom de schoenmaker meermalen uitgeroepen heeft: "Olie en moeite heb ik verspild." (Dat) eindelijk die raaf dat "Gegroet Caesar" begon te zeggen; (dat) de schoenmaker zich naar Caesar gehaast heeft; (dat) die de vogel echter met de volgende woorden geweigerd heeft: "Ik heb thuis al zat dergelijke begroeters." (Dat) de schoenmaker al bedroefd wegging, maar dat de raaf plotseling de woorden er aan toegevoegd heeft die hij al zo vaak gehoord had: "Olie en moeite heb ik verspild."
(Dat) die woorden Caesars lachlust zo opwekten, dat hij niet langer aarzelde de vogel te kopen.


VERSCHEIDENE UITSPRAKEN

Een ezel letters leren.
Een raaf steekt een raaf nooit de ogen uit.
De helft van een daad is het begonnen zijn.

Statistieken

Vertalingen op de site: 7.304

Nieuw afgelopen maand: 26

Gewijzigd afgelopen maand: 30