Latijn en Grieks.com
Latijn en Grieks.com
Latijn en Grieks.com

Via Nova > Boek 3

Hoofdstuk 1: Caput 3: Van Spanje over de Alpen naar Italië

3.1 Dus op deze leeftijd die wij hebben genoemd is hij met zijn vader vertrokken naar Spanje. Na diens dood, nadat Hasdrubal als opperbevelhebber was gekozen leidde hij de gehele ruiterij. Nadat ook hij was gedood, heeft het leger het opperbevel aan hem/Hannibal aangeboden. Dit gemeld aan Carthago, is het in het openbaar bevestigd.
3.2 Zo heeft Hannibal toen hij bij een leeftijd van minder dan 25 jaar opperbevelhebber was gemaakt alle volkeren van Hispania/Spanje in een periode van bijna drie jaar aan een oorlog onderworpen. hij heeft Saguntum, een door een bondgenootschap met Rome verbonden stad, met geweld veroverd. En drie grote legers samengesteld.
3.3 Uit deze stuurde hij een naar Afrika , een ander liet hij met zijn broer Hasdrubal in Hispania/Spanje achter. En een derde leidde hij met zich naar Italia/Italië. Toen hij een bergpas van de Pyreneeën streed hij, waarlangs hij ook maar een reis maakte, met alle inwoners. Hij liet niemand gaan, tenzij overwonnen.
3.4 Nadat hij naar de Alpen was gekomen, die Italia/Italië van Gallia/Gallië scheidden, die niemand ooit voor hem had over gestoken behalve Hercules Graius/de Griek Hercules (op grond waarvan deze bergpas tot op vandaag Graius wordt genoemd.) hakte hij de Alpenbewoners, die probeerden de doorgang te verhinderen, in de pan. Hij maakte plaatsen toegankelijk, legde wegen aan en bereikte het op zo'n manier dat een met een gevechtstoren uitgeruste olifant daarlangs kon gaan. Waarlangs te voren een ongewapende man nauwelijks kon kruipen. Langs deze weg leidde hij de troepen en kwam aan in Italia/Italië