Latijn en Grieks.com
Latijn en Grieks.com
Latijn en Grieks.com

Via Nova > Boek 3

Hoofdstuk 1, tekst 11: De list met de slangen

11.1 nadat een dergelijke aansporing vann de soldaten gedaan was, werd de vloot door beide aanvoerders in gevecht gebracht. en nadat hun slaglinie opgesteld was, stuurde Hannibal, voordat het teken van gevecht gegeven werd, een bode in een bootje met een herautsstaf om zijn manschappen duidelijk te maken op wleke plaats Eumenes zich bevondt.
11.2 en zodra die bij de vijandelijke schepen kwam, en een brief liet zien waarin hij verkondigde, dat hij de koning zocht, werd hij meteen naar de koning gebracht opdat niemand eraan twijfelde dat dit een vredesonderhandeling was. Nadat het schip van de aanvoerder aan zijn medesoldaten bekend was gemaakt, trok de bode zich terug naar de plaats waar hij vandaan kwam.
11.3 maar Eumenes vond, nadat hij de brief opengemaakt had, alleen maar dingen die tot doel hadden om hem te belachelijk te maken. Hoewel hij zich verwonderde over de rede hiervan en hem niet vond, twijfelde hij toch niet, meteen de oorlog te beginnen.
11.4 in het gevecht van deze vielen de Bytheniƫrs, op voorschrift van Hannibal, allemaal het schip van eumenes aan. Toen de koning hun geweld niet aankon, zocht hij zijn redding in de vlucht, die hij niet bereikt zou hebben als hij zich niet binnen zijn eigen kamp teruggetrokken had.
11.5 toen de overige Pergameense tegenstanders ze te fel onderdrukten, begonnen ze plotseling aardewerken vaten, die hierboven genoemd zijn, naar de schepen te gooien. in het begin wekte dat alleen wat gelach op en men begreep de betekenis er niet van.
11.6 nadat ze echter zagen dat hun eiden schepen gevuld waren met slangen, werden zij erg bang gemaakt door de nieuwe situatie, omdat ze niet zagen wat ze vooral moesten mijden, en trokken zij zich terug naar hun eigen kamp.
11.7 Zo overwon Hannibal door strategie de wapens van de Pergamenene en niet alleen toen, maar vaak heeft hij bij andere gelegenheden de tegenstanders verdreven met zijn infanterie troepen met gelijke wijsheid.

Statistieken

Vertalingen op de site: 7.304

Nieuw afgelopen maand: 26

Gewijzigd afgelopen maand: 30