Latijn en Grieks.com
Latijn en Grieks.com
Latijn en Grieks.com

SPQR > Versie 1

Les 43: Livia

Marcellus, een beroemde jonge man, die Augustus als zoon had aangenomen, was zeer ziek. De hele familie van de keizer, zweeg angstig, wachtend op de afloop van de ziekte. In een hoekje hielden twee slaven van Livia een gesprek, terwijl ze met zachte stem fluisterden.

Serpentia: De Griekse arts die onze meesteres liet komen is van mening dat Marcellus niet lang meer zal leven.

Probus: Ik hoop dat deze arts beter is dan die eerdere. Gisteren heb ik gehoord dat Livia hem uitschold omdat hij de oorzaak van de ziekte van Marcellus niet vond.

Serpentia: Ik meen persoonlijk dat Livia zelf dat onverklaarbare ziekte gedaan heeft gekregen.

Probus: Moge jij gestraft worden door de goden vanwege overmoed! Onze meesteres is een zeer nobele vrouw en echtgenote van Augustus. Zij zou dat zeker niet doen.

Serpentia: Integendeel het staat vast dat zij dat gedaan deed. Het beviel haar immers niet dat Augustus Marcellus als zijn zoon aannam. Augustus zal nu een andere jongeman van adel kiezen, die hij als zoon zal aannemen en aan wie hij zijn dochter Julia ten huwelijk zal geven. Moge hij de zoon van Livia, Tiberius, kunnen kiezen. Dat wilt Livia, aangezien ze hem in haar macht heeft. Als Augustus een andere jongeman kiest, zal ook die jongeman omkomen door Livia.
En wie is de keizer in de gunst?
Laten we het Garrulus vragen.

Probus: Wij zullen niets antwoorden! Laat jij zulke ongepaste woroden niet zeggen. Tot nu toe leeft Marcellus! Laten we bidden tot Jupiter en alle goden dat hij uit deze zeer zware ziekte zal herrijzen.

Garrulus: Marcellus is dood! Ik hoorde het gehuil van de vrouwen!

Probus: Ach helaas, wat een hard lot. Wat moet Augustus nu doen?
Met wie moet hij nu de regering delen? Hoe moet hij een nieuwe zoon vinden? Mogen de goden wijsheid geven aan onze keizer. Moge Fortuna steun geven aan de opvolger van Marcellus…

Serpentia: Dit doet meer ter zake, moge Livia steun geven aan de opvolger van Marcellus...

Livia: Geen geklets! Rouw, want onze dierbare keizer heeft zijn zoon verloren door de dood. Mogen een nieuwe goed gekozen zoon spoedig troost brengen aan hem!

Statistieken

Vertalingen op de site: 7.096

Nieuw afgelopen maand: 8

Gewijzigd afgelopen maand: 17