Latijn en Grieks.com
Latijn en Grieks.com
Latijn en Grieks.com

Via Nova > Boek 3

Hoofdstuk 1, tekst 5: Overwinning op overwinning

5.1 toen de strijd gestreden was, wachte hij, nadat hij naar Rome vertrokken was, terwijl niemand weerstand bood, in de bergen dicht bij de stad. Toen hij daar enige dagen zijn legerkamp had gehad en naar Capua terugkeerde stelde Quintus Fabius Maximus, de romeinse dictator, op de ager Falernus zich tegenover hem op.
5.2 hoewel deze ingesloten was in een smalle bergpas, bevrijdde hij zich 's nachts zonder enige schade aan het leger en leidde Fabius, een sluwe opperbevelhebber, om de tuin. want onder dekking van de nacht, stak hij takken, aan de hoorns van jonge stieren vastgebonden, in brand, en hij liet een grote massa van die stieren overal rondzwervend los. Door deze onverwachte aanblik, joeg hij het leger van de Romeinen zo'n grote angst aan, dat niemand buiten de omheining durfde te stappen.
5.3 na deze gebeurtenis joeg hij, na niet veel dagen, M. minucius Rufus, een onderbevelhebber met dezelfde macht als dictator, op de vlucht, nadat hij door een list tot een gevecht verleid was. Tiberius Smepronium Gracchus, voor de 2e keer consul, doodde hij in het gebied van de lucaniƫrs zonder er zelf bij te zijn, nadat hij in een hinderlaag gelokt was. M. Claudius Marcellus, voor de 5e keer consul, doodde hij bij Venusia op dezelfde manier.
5.4 het duurt te lang om alle gevechten op te sommen. daarom zal deze ene uitspraak voldoende zijn, waaruit begrepen kan worden hoe groot hij was: Zo lang hij in Italiƫ was, bood niemand weerstand tegen hem op het slagveld, niemand zette na de slag bij Cannae een legerkamp tegen hem op.