Latijn en Grieks.com
Latijn en Grieks.com
Latijn en Grieks.com

Vivat Roma > Boek 2

Hoofdstuk 26, tekst B: na de slag

Nadat de overwinning behaald is, overtuigden verschillenden Hannibal, dat hij stilte aan hem neemt en het hele leger moet geven. Marhabal, de aanvoerder van de paarden, stelde voor, opdat met het leger zonder moed van Rime wegging.. “De vijfde dag”, zei hij, “ zul jij overwinnend in het capitool dineren, als je nu niet in je eigen belang gaat opgeven.”

Hannibal besloot echter niet van Rome door te gaan. Toen Marhabal: ‘Het is niet nodig aan dezelfde te geven, je kan winnen, Hannibal, gebruik deze overwinning.” Deze moed van een is nodig tot redding van de stad en de macht. Als Hannibal de woorden van Marhaba op moet volgen, zou Rome dan misschien veroverd kunnen zijn?

De volgende dag gingen Hannibal en zijn soldaten weg, want ze verzamelden de buit en bekeken de slachtpartij. Wie zou dit vreselijke schouwspel kunnen bekijken? Zoveel duizenden van Romeinen zijn vermoord. Zij grepen in met doorgesneden dijen en knieholten, die de hals ontblootten denkend dat ook het overblijvende bloed geput werd. Anderen gingen door, die zich zelf de dood aandeden, ze werden niet door een Carthager gedood.

Statistieken

Vertalingen op de site: 7.098

Nieuw afgelopen maand: 8

Gewijzigd afgelopen maand: 17